dijous, 29 de gener del 2009

Banyoles , barri vell

Banyoles a més a més de l’estany, que és sense cap mena de dubte el més conegut que tenim, té també un casc antic amb molt d’interès històric i arquitectònic i amb un cert encant de poble encara. Aquest encant és el que m’agradaria copsar amb les meves fotografies del barri vell, per això intento sempre buscar un punt de vista original o donar-les-hi un aire artístic, buscant trobar un aire més personal tot fugint de les imatges més típiques i documentals.









Monestir de Sant Esteve


Aquesta imatge del monestir està feta un dia al vespre, aprofitant les basses que es formen a la placeta del davant, és una manera diferent de presentar aquest monument.
El monestir de Sant Esteve de Banyoles es troba en el casc antic del municipi, certament representa la primera pedra de la ciutat, doncs el poble va créixer emparada al seu entorn, estant durant molt de temps sota el poder feudal de l’abat. Es considera la primera fundació monàstica benedictina a Catalunya, va ser fundat l’any 812 per l’abat Bonitus. Pels seus valors històrics, arqueològics i arquitectònics, està considerat actualment com a Bé Cultural d’Interès Nacional (1973). Es pot trobar més informació als enllaços següents:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Monestir_de_Sant_Esteve_de_Banyoles

http://www.monestirs.cat/monst/plaest/pe01este.htm

http://www.xtec.net/crp-pladelestany/indret/pe8.htm




La Plaça



Fotografia de La Plaça, com coneixem els banyolins a la Plaça Major, mostrant la solitud dels vespres d'hivern i aprofitant el reflexes al terra moll de la pluja.
La Plaça Major es troba documentada a finals del segle XIII (1275). La Banyoles que es volia lliurar de la feixuga tutela del monestir benedictí va anar creixent per aquest sector, van multiplicar-se les edificacions al voltant d’aquesta esplanada fins arribar a tancar-la. Es tracta d’una plaça porticada de forma quadrangular, envoltada per quaranta arcs amb dovelles ben treballades. Els arcs corresponen a diferents tipologies: n’hi ha de mig punt, rebaixats, apuntats. Des del 1999, el conjunt històric de La Plaça està protegit per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) . Més informació als enllaços següents:
http://www.banyoles.cat/controller.php?p_action=show_page&pagina_id=9&inst_id=931
http://www.xtec.net/crp-pladelestany/indret/pe7.htm

2 comentaris:

  1. em quedo amb la de la bici i la de la plaça..que boniques!!
    saps vendre be la teva terra..felicitats!!
    sargantana ;)

    ResponElimina
  2. He estado visitando tus fotos y me han encantado. Estas últimas con esta luz sobre las piedras son geniales, por citar algunas de las que tienes.

    ResponElimina

visites al blog


Estadisticas web